Vad är sökmotormarknadsföring (SEM) & vad bör jag veta?
Sökmotormarknadsföring (SEM) är ett effektivt och viktigt verktyg för alla företag som vill utveckla sin verksamhet genom digital marknadsföring. SEM kan hjälpa företag att nå en bredare målgrupp och öka synligheten, trafiken, leads och försäljningen. Eftersom tekniken fortsätter att utvecklas och bli mer sofistikerad år 2024 kommer det att vara viktigt att förstå grunderna i sökmotormarknadsföring för alla företag som hoppas kunna förbli konkurrenskraftiga och fortsätta växa i tuffare tider. I den här artikeln ska vi utforska vad SEM är, hur det fungerar, varför det är så viktigt i dagens digitala värld och några tips för att komma igång, eller utveckla, sin egen annonsering i sökmotorer.
Vilka är det vanligaste plattformarna för Search Engine Marketing (SEM)?
När det gäller annonsering i sökmotorer finns det flera plattformar. Några av de mest populära och vanligaste är Google Ads och Microsoft Advertising (Bing Ads). Varje plattform erbjuder sina egna unika fördelar, så företag bör välja en eller flera som bäst passar deras behov. Google Ads är den största och mest omfattande plattformen för sökmotormarknadsföring när det gäller räckvidd, volym och tillväxtmöjligheter. Det är också lätt att snabbt sätta upp kampanjer med automatiserade budstrategier, vill man däremot säkra framgång bör man anlita en SEM-byrå eller SEM-specialist. Bing Ads är ett bra alternativ för att nå den målgrupp som inte söker på Google, medan Yahoo! Gemini har en mindre användarbas men ger dig tillgång till både sök- och displayannonser via en enda plattform.
Genom att förstå grundprinciperna för SEM och investera lite tid i att lära sig hur man använder de olika plattformarna som finns tillgängliga kan företagare skapa effektiva strategier för sökmotormarknadsföring och bli bättre beställare mot leverantörer. Att veta vad man köper och vilka möjligheter som finns ökar sannolikheten att lyckas på dagens konkurrensutsatta marknad.
Sökmotormarknadsföring i sociala medier?
Sökmotormarknadsföring kan också användas på sociala medier för att nå potentiella kunder. Plattformar för sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn erbjuder alla sökfunktioner som marknadsförare kan använda för att rikta in sig på den önskade målgruppen. Företag kan till exempel skapa annonser baserade på nyckelord eller hashtaggar som är relaterade till deras produkt eller tjänst. Dessutom kan de skapa skräddarsydda annonser genom att rikta in sig på specifika demografiska variabler som ålder, kön och plats. Man kan även mäta kampanjernas framgång genom att spåra engagemang och konverteringar. Med de kraftfulla insikterna från dessa mätvärden kan marknadsförare anpassa sina strategier efter vad som fungerar bäst för deras affärsmål.
Genom att dra nytta av sociala medier får företag dessutom lättare att nå en mer relevant målgrupp med större noggrannhet och precision än enbart annonsering i traditionella sökmotorer. Detta garanterar att företagen får ut det mesta av sina marknadsföringsinsatser när det gäller att engagera och attrahera potentiella kunder.
Vilken plattform ska jag satsa på för mitt företag?
Google Ads är utan konkurrens den mest omfattande plattformen för företag att marknadsföra sig på, med en stor räckvidd och volym av potentiella kunder. Google Ads erbjuder också kraftfulla insikter om användarnas beteende vilket gör det möjligt för företag att skräddarsy sina kampanjer för maximal effektivitet och framgång. Dessutom har Google Ads avancerade inställningar för målinriktning efter sökord och fraser. Målgruppsinriktning och remarketing används för att exakt rikta in sig på en lämplig målgrupp och öka synligheten i Googles sökresultat. Med alla dessa funktioner i kombination av användarantalet ger Google Ads företag det försprång de behöver för att maximera sin närvaro och få fäste i digitala kanaler.
Google Ads passar alla typer av företag, men är särskilt effektivt för företag som har produkter eller tjänster med en stor närvaro på nätet samt för företag med lokal eller regional inriktning. Med Google Ads kan företag dra nytta av avancerade målinriktningsfunktioner som plats, demografi, enhetstyp med mera för att ytterligare förfina sina kampanjer. Google Ads gör det dessutom enkelt för företag att skapa dynamiska annonser som är skräddarsydda för just deras kunders intressen.
Så för att sammanfatta ovanstående:
Marknadsföring i sökmotorer kan innefatta:
- Google Ads
- Bing Ads (Microsoft Advertising)
- Yahoo! Gemini
- Sökfunktioner i sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn etc.)
- Målgruppsanpassning och remarketing.
Varje komponent erbjuder sina egna möjligheter att nå potentiella kunder på ett effektivt sätt. Google Ads har den största användarbasen och ger företag kraftfulla insikter om användarnas beteende. Bing Ads är bra för att nå målgrupper som inte tillhör Google medan Yahoo! Gemini har en mindre användargrupp men erbjuder både sök- och displayannonser.
Vad är skillnaden på SEO och SEM?
Sökmotoroptimering (SEO) fokuserar på att optimera en webbplats så att den rankas högt i organiska sökresultat, medan sökmotormarknadsföring (SEM) handlar om att köpa annonser som visas högst upp på sökmotorns sidor. För att optimera för SEO måste företag, bland annat, fokusera på att öka sin webbplats placering i organiska sökresultat genom att använda riktade nyckelord och fraser som gör deras webbplatser mer synliga. Med SEM kan företag å andra sidan betala för klick och intryck på sponsrade annonser så att de kan få framträdande positioner på sökmotorernas resultatsidor.
Även om båda strategierna är viktiga för framgångsrika digitala kampanjer är SEO en långsiktig strategi som kräver tålamod och engagemang medan SEM ger snabbare resultat med möjlighet till större synlighet. I slutändan är det upp till varje företag att avgöra vilket tillvägagångssätt som är bäst för deras behov – om det är enbart SEO, enbart SEM eller en kombination av båda.
Varför bör företag investera i sökmotormarknadsföring (SEM)?
Sökmotorer erbjuder en stor potentiell kundbas som aktivt söker efter produkter och tjänster. Annonsering i sökmotorer gör det möjligt för företag att rikta in sig på exakt de personer som söker efter deras erbjudanden. Annonsering i sökmotorer erbjuder också sofistikerade spårningsfunktioner så att företag kan spåra engagemang och konverteringar för att mäta kampanjernas effektivitet. Med rätt kombination av SEO och SEM har företag möjlighet att nå större målgrupper med större precision än någonsin tidigare, vilket gör det till ett otroligt kraftfullt verktyg i deras marknadsföring och tillväxt.
Större synlighet på nätet som leder till ökat engagemang och ökad försäljning – något som alla företag bör sträva efter år 2023. Att investera i annonsering är därför en viktig del av varje företags digitala strategi.
8 fördelar med sökmotormarknadsföring (SEM) för företag
1. Ökad synlighet
En av de främsta fördelarna med SEM är att det kan bidra till att öka ditt företags synlighet på nätet. SEM innebär att man använder målinriktade nyckelord och fraser för att förbättra företagets placering på sökmotorernas resultatsidor (SERP). Denna ökade synlighet kan leda till fler besökare på webbplatsen, vilket i slutändan kan leda till ökad försäljning och intäkter för ditt företag.
2. Kostnadseffektivt jämfört med traditionell marknadsföring
En annan fördel med SEM är att det är en kostnadseffektiv marknadsföringsstrategi. Till skillnad från många traditionella marknadsföringsmetoder gör SEM det möjligt för dig att specifikt rikta in dig på din målgrupp. Det innebär att du bara betalar för reklam som är relevant för din målgrupp, vilket kan bidra till att du sparar pengar i längden.
3. Mätbara resultat
Till skillnad från många andra marknadsföringsstrategier är resultaten av dina SEM-kampanjer lätta att mäta. Detta beror på att SEM ger dig detaljerade uppgifter om klickfrekvens, konverteringsfrekvens och andra viktiga mätvärden. Dessa uppgifter kan hjälpa dig att finjustera dina kampanjer och se till att de är så effektiva som möjligt.
4. Ökad varumärkeskännedom
SEM kan också bidra till att öka varumärkeskännedomen för ditt företag. När människor ser ditt företags namn och logotyp på sökmotorernas resultatsidor kommer de att börja associera ditt varumärke med vissa produkter och tjänster som de söker efter. Denna ökade varumärkeskännedom kan leda till ditt företag blir ”top of mind” i branschen.
5. Ökad avkastning på investerat kapital (ROI)
Eftersom SEM är en effektiv marknadsföringsstrategi när det utförs på rätt sätt kan den ge en betydande avkastning på investeringen (ROI) för ditt företag. Faktum är att företag som använder SEM vanligtvis ser en avkastning på mellan 100 % och 500 %. Det betyder att för varje krona du lägger på SEM kan du potentiellt få en avkastning på mellan 2 och 5 krona tillbaka.
6. Ökad webbplatstrafik
Som vi nämnde tidigare är en av de största fördelarna med SEM att det kan bidra till att öka trafiken på webbplatsen. Mer webbplatstrafik innebär fler potentiella kunder och mer försäljning för ditt företag. Dessutom kan ökad webbplatstrafik också leda till förbättrade sökmotorplaceringar med tiden.
7. Större kundinsikter
En annan fördel med SEM är att det ger större kundinsikter än många andra marknadsföringsstrategier. Genom att använda data från klickfrekvenser och konverteringsfrekvenser kan du lära dig en hel del om din kundgrupps behov och önskemål. Denna information kan sedan användas för att förbättra ditt produkt- eller tjänsteutbud och göra det ännu mer tilltalande för potentiella kunder.
8. Förbättrad konkurrensfördel
Slutligen kan användningen av SEM också bidra till att ge ditt företag en konkurrensfördel gentemot andra i din bransch som inte använder detta kraftfulla marknadsföringsverktyg.
8. Förbättrad konkurrensfördel
Slutligen kan användningen av SEM också bidra till att ge ditt företag en konkurrensfördel gentemot andra i din bransch.
5 potentiella nackdelar och risker med sökmarknadsföring (SEM)
1. SEM kan kräva en större investering
En av de största nackdelarna med SEM är att det kan vara dyrt att komma igång. Företag som budar på konkurrenskraftiga sökord kan komma att spendera mycket pengar, och om de inte är försiktiga kan det sluta med att de spenderar mer än vad de tjänar i försäljning. Är du i en bransch med större aktörer kan det vara näst intill omöjligt att buda över dem.
2. Det finns ingen garanti för framgång
En annan nackdel med SEM är att det inte finns någon garanti för framgång. Även om ett företag spenderar mycket pengar på SEM finns det ingen garanti för att de får avkastning på sin investering. Att anlita en SEM-byrå eller SEM-specialist är väl värt pengarna för att öka chanserna att lyckas.
3. Det kan vara tidskrävande
En annan nackdel med SEM är att det kan vara tidskrävande. Företagen måste lägga tid på att hitta och analysera sökord / sökbegrepp, sätta upp kampanjer och övervaka resultaten. Detta kan vara ett heltidsjobb. Om ett företag inte har någon som ägnar sig åt SEM kan det vara svårt att komma igång. Dock finns det många SEM-byråer och specialister där ute som erbjuder sina tjänster.
4. Det kan vara svårt att följa upp resultaten
En annan nackdel med SEM att det kan vara svårt att följa upp resultaten. Eftersom SEM innebär att man betalar för klick kan det vara svårt att avgöra vilka sökord som faktiskt leder till försäljning.
5. Du kan behöva göra ändringar på din webbplats
För att driva en framgångsrik SEM-kampanj kan du behöva göra vissa ändringar på din webbplats. Du kan till exempel behöva lägga till relevanta nyckelord i innehållet på din webbplats för att öka dina chanser att hamna högt i sökresultaten. Dessutom kan du behöva se till att din webbplats är optimerad för mobila enheter eftersom allt fler använder sina telefoner för att söka på internet. Detta behöver egentligen inte vara negativt då du behöver anpassa hemsidan efter ditt erbjudande vilket också blir tydligare mot dina kunder.
Sammanfattningsvis kan man undgå ovanstående genom att dels läsa på och utbilda sig i grunderna kring sökmotormarknadsföring men framförallt anlita en byrå eller SEM-specialist.
Har du kommit såhär långt i artikeln är du med största sannolikhet intresserad av att investera i sökmarknadsföring. Vi har listat ett gäng frågor som du bör ställa dig innan du anlitar en SEM-byrå till ditt företag.
- Vilka är dina mål med SEM och hur kommer det att hjälpa dig att uppnå dem? webbtrafik, leads eller försäljning?
- Vilka är dina andra marknadsföringskanaler och hur kan du / SEM-byrån dra nytta av data och tidigare erfarenheter?
- Är du beredd att göra ändringar på din webbplats?
- Har ni de nödvändiga verktygen och tekniken på plats?
- Vad är din budget för SEM och vad har du råd att spendera varje månad/år på annonsering?
- Hur länge vill du att kontraktet ska gälla?
- Vem kommer att ansvara löpande för att förvalta SEM-kampanjerna – du eller en extern byrå/konsult?
- Hur mycket sökmotortrafik får ni för närvarande och vad är er nuvarande klickfrekvens (CTR)?
- Har du en lista över önskade nyckelord eller vill du att SEM-byrån ska hjälpa dig att sammanställa en sådan?
- Vilka sökord vill ni rikta in er på med era SEM-kampanjer och varför är de viktiga för er affärsverksamhet/varumärkesstrategi?
- Vilken typ av annonser kommer ni att använda – text, bild eller video – och vilka designelement kommer de att innehålla (rubrik, brödtext, uppmaning till handling osv.)?
- Finns det några konkurrenter som du vill att SEM-byrån ska undersöka och analysera?
- Hur ofta vill du ha rapporter om kampanjens framsteg och i vilket format?
- Vilka resurser har ni internt?
- Vill du att SEM-byrån ska tillhandahålla tjänster för att skriva annonser och/eller grafisk design? Vilka resurser har ni internt?
- Vilka enheter (datorer, surfplattor, smartphones) använder dina kunder oftast för att komma åt din webbplats/butik från?
Sammanfattning
Sökmotormarknadsföring (SEM) är ett utmärkt sätt att öka synligheten och generera leads för ditt företag. Dock kan det kan vara tidskrävande och svårt att övervaka resultaten. För att säkerställa att dina SEM-kampanjer blir framgångsrika bör du ställa dig själv några frågor i förväg, t.ex. vilka mål du vill uppnå, hur du kan att dra nytta av tidigare erfarenheter och vilka resurser du har tillgängliga. För att minimera risken att misslyckas som kan skapas genom sökmarknadsföring så bör du som företag anlita en SEM-byrå. Det utesluter dock inte att du bör veta vad det är du köper för att ha realistiska kravställningar när du agerar beställare för ditt företag.
Victor Wennberg (email)
Digital Strateg & Affärsutvecklare