Build a Brand, not just a Business!

Build a Brand, not just a Business!

Föreställ dig att du ska köpa en present till din chokladälskande vän. Dyker du upp på kalaset med Anthon Berg, eller väljer du Ica Basic? För många är Anthon Berg det givna valet på grund av dess högre upplevda värde som varumärke. Men hur kommer det sig att vissa varumärken så tydligt förknippas med vissa känslor? Det är precis detta vi ska reda ut i vår mini-artikelserie som handlar om varumärkesbyggande. Häng med!

Varumärket är hjärtat och själen i ditt företag. Hur varumärket uppfattas har en avgörande roll i ditt företagande. Varumärket är ansvarigt för att påverka hur människor uppfattar organisationen, det är ansvarigt för att driva förespråkare för din organisation samt ansvarigt för att skilja dig från dina konkurrenter. 

Trots dessa fundamentala byggstenar vet inte många entreprenörer hur man bygger ett varumärke som på djupet attraherar människor. När allt kommer till kritan handlar det om så mycket mer än att bara välja en logotyp eller hitta det perfekta namnet.

Rätt varumärkesidentitet är summan av en rad olika sammankopplade termer – alla utformade för att förändra hur människor tänker och känner om ditt företag. Är ditt varumärke förknippat med exklusivitet? Med tillgänglighet? Med omtanke eller med säkerhet? Men viktigast av allt – är ditt varumärke förknippat med det du vill att det ska vara förknippat med? Utan en tydlig positionering från företagets sida är risken stor att kunderna själva positionerar varumärket åt en. Ett överlåtande som kan vara förödande för varumärket då kontrollen hamnar hos publiken, snarare än hos företaget själva.

Lyckligtvis finns det knep för hur man skapar ett starkt varumärke som är tydligt förankrat i företagets affärsidé och varumärkesplattform. Ett koncist varumärke som levererar vad kunderna förväntar sig gör att kunderna kommer tillbaka. I den här artikelserien berättar vi mer om hur du kan gå tillväga för att ditt varumärke ska stå ut i mängden.

Vad är ens ett varumärke?

Ett varumärke är essensen av allt du använder för att differentiera ditt företag från konkurrenterna. Det är de verktyg du använder för att få uppmärksamhet från en specifik målgrupp. (Vi kommer återkomma till hur viktigt det är att ha en tydlig målgrupp lite längre fram.)

Essensen av varumärket inkluderar inte bara dess visuella uttryck, såsom webbdesign, logotyp, varumärkesfärger eller grafiska profil. Andemeningen av varumärket handlar även om tonalitet, kontinuiteten i kommunikationen (finns det en röd tråd över alla kanaler?), företagets uppdrag, värderingar, mission, vision och så vidare. 

Om något bidrar till hur dina kunder uppfattar din organisation är det troligen en del av ditt varumärke. Bidrar det till en korrekt uppfattning, i enlighet med din vision av ditt företag? Perfekt! Eller bidrar det till en skev bild av ditt företag, som inte överensstämmer med din affärsidé? Mindre bra.

Låt oss titta på Apple som exempel

Apple säljer datorer och teknik, precis som många andra märken. Apple är i genomsnitt lite dyrare än sina konkurrenter och uppfattas av många som mindre slittåligt än sina rivaler. Så vad är det med Apple som får kunder att köa runt kvarteret för en chans att köpa deras senaste produkter? Det grundar sig i varumärket.

Om man tittar på hur Apple valt att positionera sig så handlar deras varumärke om enkelhet, innovation och modernitet. Deras varumärkesbyggande är ett gediget arbete som pågått sedan start och som gör att företaget idag skiljer sig från sina konkurrenter. Apple sticker ut med sin minimalistiska estetik, både i den verkliga världen med sina skarpa vita butikerna till deras kliniska hemsida, och vidare till deras revolutionerande knapplösa och minimalistiska mobiltelefoner.

Att bygga ett starkt varumärke kräver konstant engagemang. Apple fortsätter att vara majoritetens Top Of Mind genom att:

Det råder inga tvivel – ett starkt varumärke bidrar till bolagets lönsamhet

Bland annat genom att skapa ett förtroende och en trygghet hos konsumenterna, men även för andra intressenter såsom banker och leverantörer. En konsekvent kommunikation som är djupt förankrad i varumärkets essens gör kunden mer villiga att betala ett litet dyrare pris för företagets produkter. 

Ett annat tydligt samband är att varumärken med hög kännedom oftare är top of mind hos konsumenter – och att varumärken med hög top of mind har högre marknadsandel. Kanske beror det sistnämnda på att människan är lat av naturen och att välkända varumärken därav förenklar valet för oss människor. Det är också konstaterat att vi hellre väljer något vi känner igen än något vi inte känner igen.

Vill du veta vad du som företagare kan göra för att bygga ett kraftfullt varumärke? Läs vidare i vår artikelserie. 

Nästa artikel i serien – Bygg ett starkt varumärke med 8 steg

Ett annat tips är att se till att ha de certifieringar företags varumärke kan dra nytta utav. I Sverige finns det svenska alternativet FR2000 som bland annat avhandlar ett systematiskt ledningsarbete, miljöaspekter och arbetsmiljö.

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer