När tar jag hjälp med SEO & hur bör jag tänka?

När tar jag hjälp med SEO & hur bör jag tänka?

SEO, eller sökmotoroptimering, är avgörande för företag som vill förbättra sin online-närvaro och synlighet. Genom att antingen implementera SEO-strategier internt eller köpa in tjänster från en expert eller byrå, kan företag öka sin ranking på sökmotorer som Google. En förbättrad sökposition höjer varumärkesmedvetenheten och stärker företagets trovärdighet i konsumenternas ögon. Framgångsrika SEO-strategier kommer inte bara locka mer trafik, utan också attrahera mer kvalificerad trafik, vilket i sin tur kan öka konverteringsfrekvenserna och därmed även försäljning och tillväxt.

När bör företag köpa SEO?


Investering i SEO, oavsett om det handlar om tid, pengar, eller en kombination av båda, är avgörande för långsiktig och hållbar framgång digitalt. SEO bör inte ses som en kostnad; det är en viktig investering i ditt företags framtida tillväxt och synlighet online.

Nytt företag, ny produkt eller ny tjänst

När ett nytt företag lanseras är det kritiskt att direkt börja med en stark SEO-strategi. Att lägga grunden för SEO från början är avgörande för att bygga upp organisk trafik tidigt, vilket kan spela en stor roll i hur snabbt ett företag kan etablera sig online och börja attrahera potentiella kunder. När ett företag lanserar en ny produkt eller tjänst är det mycket viktigt att integrera SEO i lanseringsstrategin. Det är inte bara viktigt för initial synlighet, utan även för långsiktig framgång och tillväxt på marknaden.

Inför och under tillväxt

När ditt företag vill expandera och strävar efter att, till exempel, nå nya marknader, är det viktigt att anpassa och skala upp din SEO-strategi. Detta säkerställer att du kan maximera din synlighet i de nya marknaderna och locka relevant trafik som kan omvandlas till försäljning och sedermera tillväxt.

Förbättring av befintlig närvaro

Om ditt företag har varit aktivt ett tag men inte uppnått de förväntade resultaten från webbplatsen, är det ett tecken på att det kan finnas problem som behöver åtgärdas genom SEO. Det kan handla om tekniska brister, inaktuellt innehåll, eller dålig användarupplevelse som alla negativt påverkar din sökmotorranking och användarnas interaktion med din webbplats.

Köpa SEO från en byrå eller konsult?

Beslutet om att köpa in SEO-tjänster från en byrå eller konsult, anställa en intern SEO-expert, eller kombinera dessa tillvägagångssätt beror på flera faktorer. Här bryter vi ner situationerna där varje alternativ kan vara lämpligt, samt förklarar skillnaderna mellan dem.

Skillnader mellan byrå och konsult

Byråer erbjuder ofta ett större team med en bredare kompetensbas och kapacitet att hantera stora och komplexa projekt. De kan också erbjuda flera tjänster utöver SEO, såsom SEM och Paid Social Media.

Konsulter är vanligtvis enskilda experter med färre projekt igång. De kan erbjuda mer personlig service och djupare dykningar i specifika områden, men kanske inte alltid kan hantera stora volymer av arbete lika effektivt som en byrå.

När bör man anställa en intern SEO-expert?

Kontinuerligt behov: Större företag eller de med en betydande online-närvaro kan ha ett löpande behov av SEO-övervakning, uppdateringar och strategisk planering som rättfärdigar en heltidsposition.

Integrering med andra avdelningar: Företag som kräver nära samarbete mellan SEO och andra avdelningar som marknadsföring, IT och innehåll kan dra nytta av att ha en intern expert som kan navigera internt och integrera SEO i bredare affärsstrategier.

Kombinera interna resurser med extern expertis

Komplexa behov: Även företag med interna SEO-experter kan stöta på utmaningar som kräver ytterligare expertis eller extra händer. I dessa fall kan det vara fördelaktigt att kombinera intern kunskap med externa byråers resurser, kontakter och specialkunskaper.

Utöka kapaciteten: Vid hög arbetsbelastning eller nyetableringar, som under en större kampanj eller i samband med en produktlansering, kan extern hjälp med SEO vara nödvändig för att komplettera det interna teamets arbete utan att permanent öka personalstyrkan.

Genom att noggrant överväga ditt företags specifika behov och resurser kan du välja en lösning som bäst stöder din SEO-strategi, oavsett om det är genom att anställa interna experter, anlita externa konsulter eller byråer, eller en kombination av båda.

Trafiken från Google är fortfarande het men hur kommer SEO att utvecklas framåt?

SEO utvecklas ständigt i takt med att tekniken går framåt, vilket innebär att det är viktigt för företag att hålla sig uppdaterade om de senaste trenderna och förändringarna för att behålla en konkurrensfördel i den digitala världen.

Några saker och tekniker att hålla koll på kommer att vara röstsökoptimering, mobile-first indexing, artificiell intelligens och teknik för maskininlärning. Dessa kan komma att spela en viktig roll för att hjälpa företag att maximera sin digitala närvaro på nätet. Med dessa tips i åtanke kan du vara bättre förberedd för att lyckas med din SEO-strategi!

Sökmotoroptimering (SEO) förändras ständigt och kommer inte att vara något undantag. I takt med att tekniken går framåt, gör även de tekniker som används för att optimera synligheten på nätet generellt det. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och förändringarna inom SEO så att du kan maximera din digitala närvaro och den förtjänade trafiken. Så hur kommer SEO att se ut år 2024? Låt oss dela upp det i några intressanta spaningar vi gjort.

Optimering av röstsökning

Med den ökande populariteten för röstsökande enheter som Alexa, Google Home och Siri kommer röstsökoptimering att bli allt viktigare för företag som vill skaffa sig ett försprång i den digitala världen och vara rustade för framtiden. Röstsökningar är mer konversationella än traditionella textsökningar, vilket innebär att företag måste ge svar på frågor som ställs av dessa virtuella assistenter för att synas i sökresultaten. Detta innebär att företagen måste fokusera på att tillhandahålla detaljerat innehåll som svarar på relevanta frågor från potentiella kunder med hjälp av naturligt språk.

Search Engine Journal har fördjupat sig inom röstsök, läs artikeln om ”VOICE SEARCH” här.

Optimera för mobil indexering först

”Mobile-first indexing”, att helt enkelt försöka ranka för sökningar utförda i en mobiltelefon först, har fått ökad spridning under några år nu och kommer att fortsätta att vara en viktig del av SEO framåt. Denna teknik betonar att optimera webbplatser för mobila enheter först istället för stationära datorer eller bärbara datorer. Mobila enheter har blivit alltmer populära under de senaste åren, och många människor använder dem som sin primära enhet för webbsurfning. Därför måste företag se till att deras webbplatser är optimerade för mobila enheter om de vill förbli konkurrenskraftiga år 2023 och framåt. Detta innebär bland annat att de ska ha snabba laddningstider och vara lätta att navigera på små skärmar. Vi hittade en del intressant statistik på Research.com som ni hittar här.

Artificiell intelligens och maskininlärning

AI och maskininlärning är två tekniker som redan har revolutionerat vårt sätt att tänka på SEO, men de kommer att fortsätta att vara viktiga delar av SEO 2023 och sannolikt i många år framåt. AI kan hjälpa till med uppgifter som sökordsidéer och analys medan maskininlärning kan hjälpa till att identifiera brister i webbplatsens innehåll och förbättra webbplatsens kvalitet överlag genom att lära sig av användarnas beteendemönster över tid. Genom att utnyttja AI och teknik för maskininlärning kan företag optimera sin digitala närvaro mer effektivt än någonsin tidigare.

Att ”göra som vi alltid har gjort” är inte ett alternativ när det kommer till SEO (Sökmotoroptimering), här gäller det att hänga med och att våga testa nya vägar och tekniker. Det är inte helt omöjligt att de snabba förändringarna kommer att innebära att nya tjänster skapas där företag likväl som att köpa SEO, köper tjänsten framtidsspaning av konsulter, oftare än idag!

Fredrik Montell (email)

Strateg & Digital Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer