Allt du behöver veta om Performance Marketing

Allt du behöver veta om Performance Marketing

Performance Marketing är en digital marknadsföringsstrategi där annonsörer betalar baserat på resultatet av sina marknadsföringskampanjer. Till skillnad från traditionell reklam, där betalning sker i förväg, fokuserar performance marketing på konkreta utfall som klick, leads eller försäljning. Detta innebär att företag kan maximera sin marknadsföringsbudget genom att betala för faktiska utfall.

Hur fungerar Performance Marketing?

Performance Marketing använder olika digitala kanaler och verktyg för att nå och engagera målgrupper. Några vanliga metoder inkluderar betald sökmarknadsföring (SEM), innehållsmarknadsföring, affiliate-marknadsföring, annonsering på sociala medier och e-postmarknadsföring. Genom att använda dataanalys och riktad annonsering kan marknadsförare skräddarsy kampanjer för att nå de mest relevanta användarna vid rätt tillfälle.

Absolut. Små företag kan dra nytta av Performance Marketing genom att fokusera på kostnadseffektiva strategier och plattformar som matchar deras budget och målgrupp.

Ja, det kan anpassas till nästan alla typer av företag, men strategin och plattformarna bör skräddarsys baserat på företagets bransch, mål och målgrupp.

Börja med att definiera dina mål, förstå din målgrupp, ta sedan kontakt med oss så bokar vi ett intro-möte.

Vilka är de vanligaste plattformarna?

Nedan listar vi de vanligaste plattformarna. Vi erbjuder sin expertis på de flesta plattformarna nedan, ta kontakt med oss idag för kostnadsfri konsultation.

Paid Search-plattformar

Google Ads (tidigare AdWords): Möjliggör för företag att skapa annonser som visas i Googles sökresultat och på andra webbplatser inom Googles Display-nätverk. Kampanjer kan optimeras för klick, konverteringar och andra viktiga mål.

Microsoft Ads: Erbjuder liknande funktioner som Google Ads, men fokuserar på användare som använder Microsofts sökmotorer Bing, Yahoo och AOL. Har ofta med lägre kostnad per klick än Google.

Paid Social-plattformar

Facebook Ads: Tillhandahåller en mängd olika alternativ för annonser som visas på Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp och Audience Network. Företag kan skapa målinriktade kampanjer för att öka engagemang, webbplatstrafik, försäljning med mera. Många marknadsförare är överens om att META är bäst i klassen på konvertering sett över plattformar inom SoMe-segmentet. 

LinkedIn Ads: Ett utmärkt verktyg för B2B-marknadsföring. LinkedIn erbjuder specifika lösningar för att nå professionella målgrupper genom sponsrade inlägg, InMail-kampanjer och displayannonser. Ägs av Microsoft. 

X Ads (tidigare Twitter Ads): Gör det möjligt för företag att marknadsföra tweets och nå ut till fler användare baserat på intressen, demografi, och beteenden. Målet är oftast att öka varumärkesmedvetenheten, engagemanget och trafiken till en webbplats.

Pinterest Ads: Idealisk för varumärken med en stark visuell aspekt. Pinterest annonser hjälper till att främja pins för att öka räckvidden och engagemanget, särskilt populärt inom mode, inredning, mat och andra livsstilskategorier.

TikTok Ads: En snabbt växande plattform bäst lämpad om man vill nå yngre målgrupper. TikTok erbjuder olika annonsformat som In-Feed Video, Brand Takeovers, och Hashtag Challenges för att skapa engagemang och varumärkesmedvetenhet.

Snapchat Ads: Riktar sig till en yngre demografi med kreativa och interaktiva annonsformat som Snap Ads, Sponsored Lenses och Geo-Filters. Optimalt för att öka varumärkesmedvetenhet hos yngre målgrupper.

Övriga plattformar för performance kampanjer

Programmatic Advertising: Använder automatiserad köp och försäljning av annonsutrymme i realtid, över ett brett spektrum av webbplatser, för att optimera kampanjprestanda och målinriktning baserat på data hos användare. 

Affiliate Marketing Plattformar: Plattformar som Tradedoubler, CJ Affiliate (tidigare Commission Junction), Adtraction och Amazon Associates Program möjliggör för företag att skapa affiliatenätverk där de betalar för försäljning genererade från affiliatelänkar.

Sök efter byråer med erfarenhet inom din bransch, som erbjuder transparens i pris och rapportering, har positiva kundrecensioner, och som förstår dina affärsmål.

Framgång mäts genom att analysera nyckeltal (KPI:er) som konverteringsfrekvens, kostnad per acquisition (CPA), return on advertising spend (ROAS), och total försäljning.

Risker inkluderar överfokus på kortsiktiga resultat, annonsutmattning, beroende av tredjepartsplattformar, och utmaningar med datasekretess och regleringar.

Vilken plattform passar ditt företag bäst?

Valet av plattform beror på flera faktorer relaterade till ditt företag, inklusive din bransch, målgrupp, budget, och specifika affärsmål.

Här är några riktlinjer för att hjälpa dig bestämma vilken plattform som kan vara mest fördelaktig för ditt företag:

Förstå din målgrupp: Identifiera var din målgrupp spenderar sin tid online. Om din målgrupp främst är yrkesverksamma kan LinkedIn Ads vara ett bra val, medan TikTok eller Snapchat Ads kan vara mer effektiva om du riktar dig till en yngre demografi.

Mål med kampanjen: Bestäm vad du vill uppnå med din kampanj. För varumärkesmedvetenhet kan bredare plattformar som Facebook Ads eller Google Display Network vara lämpliga. För direktkonverteringar kan Google Ads (Search) eller Microsoft Ads vara mer effektiva.

Budget: Vissa plattformar kan vara mer kostnadseffektiva beroende på konkurrens och kostnad per klick (CPC) inom din nisch. Testa olika plattformar med en mindre budget för att se vilken som ger bäst ROI innan du skalar upp din budget.

Innehåll och format: Olika plattformar erbjuder olika annonsformat. Fundera på vilket innehåll och format (t.ex., video, bild, text) som bäst kommunicerar ditt budskap och engagerar din målgrupp.

SEO och SEM: En kombination av sökmotoroptimering (SEO) och sökmotormarknadsföring (SEM) via Google Ads kan vara en stark grund för de flesta företag för att driva både organisk och betald trafik.

Affiliate Marketing: Om ditt företag säljer produkter online kan affiliate-marknadsföringsplattformar vara ett effektivt sätt att öka försäljningen genom partnerskap med bloggare och influencers inom din nisch.

Analys och optimering: Oavsett vilken plattform du väljer, se till att du kontinuerligt analyserar och optimerar dina kampanjer.

Ett integrerat tillvägagångssätt, där du kombinerar flera plattformar och strategier, kan ofta vara det mest effektiva sättet att maximera dina resultat. Börja med en eller två plattformar baserat på ovanstående kriterier, mät resultaten, och skala sedan baserat på vad som fungerar bäst för ditt företag. Viktigast av allt är att hålla dina kampanjer data-drivna och flexibla, redo att justeras baserat på prestanda och marknadsförändringar.

Hur väljer man Performance Marketing-byrå?

När du väljer en Performance Marketing byrå är det viktigt att göra en noggrann bedömning för att säkerställa att byrån kan möta dina behov och hjälpa dig att uppnå dina marknadsföringsmål.

Här är några viktiga faktorer att överväga:

Erfarenhet och expertis: Titta på byråns erfarenhet inom din bransch samt deras expertis inom olika områden. En byrå som har erfarenhet av att arbeta med företag som liknar ditt kan ha värdefulla insikter och strategier som är relevanta för dina behov.

Transparens och rapportering: En bra byrå bör vara transparent med sina strategier, prissättning och rapportering. Fråga hur ofta de kommer att rapportera till dig, vilka nyckeltal (KPI:er) de fokuserar på, och hur de mäter och rapporterar ROI.

Kommunikation och samarbete: Effektiv kommunikation är avgörande för en framgångsrik relation mellan dig och din byrå. Se till att byrån värderar öppenhet och regelbundet utbyte av idéer. Diskutera hur kommunikationsflödet kommer att se ut och vem som kommer att vara din primära kontaktpunkt.

Strategiskt tillvägagångssätt: En erfaren byrå bör kunna erbjuda en skräddarsydd strategi baserad på dina unika affärsmål snarare än en ”one-size-fits-all”-lösning. De bör kunna anpassa sin strategi och taktik utifrån dina behov och förändringar som kan ske. 

Teknologisk kapacitet: Undersök vilken teknik och vilka plattformar byrån använder för att genomföra och övervaka kampanjer. Avancerade verktyg för dataanalys, automatisering och målgruppsinriktning kan erbjuda betydande fördelar för dina kampanjer.

Referenser och omdömen: Titta på omdömen från tidigare och nuvarande kunder för att få en uppfattning om byråns rykte. Tveka inte att be om att få prata direkt med några kunder för att få förstahandsinformation om deras erfarenheter.

Fokusera på ständig optimering av kampanjer, anlita Maraton, använd riktad annonsering för att nå den mest relevanta målgruppen, och experimentera för att hitta de mest kostnadseffektiva strategierna.

5 fördelar med att köra Performance Marketing för ditt företag

  1. Resultatorienterad betalningsmodell: En av de största fördelarna är att du till största del betalar för faktiska resultat, till exempel klick, leads eller försäljningar. Detta gör din marknadsföringsbudget mer kostnadseffektiv eftersom du investerar i kampanjer som ger konkreta resultat.
  2. Mätbar ROI: Performance Marketing tillåter en detaljerad spårning och analys av kampanjernas prestanda. Du kan mäta din ROI genom att se exakt hur mycket varje kampanj genererar i termer av konverteringar och försäljning. Detta ger dig vilket gör det möjligt att justera strategier för maximal effektivitet.
  3. Förbättrad målgruppsinriktning: Med Performance Marketing kan du använda avancerade tekniker för att nå specifika segment av din målgrupp baserat på demografi, intressen, beteende och mer. Detta ökar chansen att dina produkter eller tjänster når de mest relevanta och engagerade konsumenterna.
  4. Flexibilitet och skalbarhet: Performance Marketing-kampanjer kan snabbt anpassas och skalas upp eller ner baserat på deras prestanda. Detta ger ditt företag flexibiliteten att experimentera med olika budskap, erbjudanden och kanaler för att hitta vad som fungerar bäst.
  5. Stärker varumärkesmedvetenhet och kundlojalitet: Trots fokuset på direkta resultat, bidrar Performance Marketing också till ökad varumärkesmedvetenhet och kundengagemang över tid. Genom att kontinuerligt optimera kampanjer för att uppfylla din målgrupps behov, kan du bygga ett starkare varumärke och främja kundlojalitet.

Är du redo att ta din digitala marknadsföring till nästa nivå? Kontakta oss idag för en skräddarsydd konsultation. 

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer