Inbound Marketing: Vad det är och hur det kan få ditt företag att växa

Inbound Marketing: Vad det är och hur det kan få ditt företag att växa

Vad är inbound marketing?

Inbound Marketing är inte bara en metod – det är en filosofi som sätter kunden i centrum. Istället för att jaga kunder, låter inbound marketing dem komma till dig. Detta görs genom att skapa och distribuera innehåll som är direkt relevant för din målgrupp.

Strategin är enkel: förstå dina kunder, skapa innehåll som svarar på deras behov, och locka dem till din verksamhet.

Genom att vara en pålitlig källa till information och kunskap, bygger du relationer med kunder, nya som befintliga.

Inbound vs Outbound marketing

Den traditionella outbound marketing-metoden innebär att skicka ett budskap ut till en bred publik, ofta genom störande strategier som kalla samtal eller TV-reklam. Dessa metoder blir alltmer ineffektiva eftersom konsumenter gärna undviker det ovannämnda. 

Inbound marketing, å andra sidan, är baserad på att skapa och leverera innehåll som din målgrupp aktivt söker. Detta skapar en tvåvägskommunikation där kunderna inte bara lyssnar utan också engagerar sig.

Varför det är viktig för ditt företags tillväxt

Genom att erbjuda värdefullt och relevant innehåll till potentiella kunder, skapar du inte bara leads – du bygger förtroende och expertis inom din nisch.

Med en ökad användning av sociala medier och andra digitala plattformar, blir Inbound Marketing ännu mer relevant. Genom att vara närvarande på de platser där målgruppen befinner sig online och leverera anpassat innehåll, kan företag skapa en starkare varumärkesnärvaro och bygga relationer på en global skala.

Ger köparen självförtroendet att ta egna köpbeslut

B2B-köpare assisteras nu i att fatta köpbeslut på egen hand, då ungefär 80% av dessa beslut tas innan de ens tar kontakt med säljare. Vår digitala era har ökat efterfrågan på tillgänglig information och förväntningarna fortsätter att stiga. Framtidens digitala beteende kommer troligtvis höja dessa förväntningar ännu mer.

Genom att implementera effektiva strategier bygger du inte bara förtroende för dina potentiella kunder, utan du ger dem även en känsla av ökad kontroll över beslutet. Att ha välinformerade köpare blir därmed en nyckelkomponent för att etablera och stärka kundrelationer.

Vilka fördelar finns det?

Det möjliggör en mer personlig och relevant interaktion med målgruppen genom att leverera värdefullt innehåll vid rätt tidpunkt. Genom att förstå kundernas behov och intressen kan företag skapa kampanjer och strategier som inte bara lockar uppmärksamhet, utan också på så sätt bygga förtroende och engagemang. 

Hur ser processen ut?

Attrahera rätt besökare:
För att generera relevanta leads är det såklart viktigt att attrahera rätt besökare. Detta görs genom innehåll som blogginlägg, sökmotoroptimering (SEO) och aktiv närvaro på sociala medier.

Konvertera besökare till leads:
Genom att skapa engagerande och anpassade kundupplevelser på de kanaler där dina potentiella kunder finns, kan du omvandla besökare till leads. Verktyg som call-to-actions, landningssidor och formulär är nyckelkomponenter här.

Omvandla leads till kunder:
Med hjälp av Marketing Automation kan du erbjuda innehåll som är skräddarsytt efter varje lead unika behov och position i köpprocessen.

Förvandla kunder till ambassadörer:
Genom att fortsätta erbjuda värdefullt innehåll efter köp, kan du omvandla nöjda kunder till ambassadörer som främjar ditt varumärke.

Mät, analysera och förbättra:
Inbound Marketing är djupt rotad i data. Genom att kontinuerligt mäta och analysera din strategi kan du ständigt förbättra och anpassa dina metoder.

Kombinera SEO och SEM med Inbound marketing

Genom att integrera SEO och SEM i din Inbound Marketing-strategi kan du optimera din digitala närvaro och nå ut till potentiella kunder på olika sätt. Detta skapar en komplett strategi som kombinerar långsiktig organisk tillväxt med snabbare resultat från betald annonsering.

SEO och inbound marketing:

Långsiktig synlighet: SEO fokuserar på att förbättra webbplatsens organiska synlighet i sökmotorresultaten. Inom ramen för inbound marketing kan du skapa högkvalitativt och relevant innehåll som optimeras för sökord, vilket bidrar till långsiktig synlighet och attraherar potentiella kunder genom sökmotorerna.

Innehållsstrategi: Inbound marketing är starkt kopplat till innehållsproduktion. Genom att skapa värdefullt innehåll som svarar på användares frågor och behov, kan du inte bara engagera din målgrupp, utan också förbättra din webbplatsens SEO genom att leverera det sökmotorerna värdesätter.

SEM och Inbound marketing:

Snabb synlighet och konverteringar
: SEM, särskilt via betalda annonser som Google Ads, ger möjlighet till snabb synlighet i sökmotorresultaten. Inom inbound marketing kan du använda SEM för att komplettera din organiska synlighet och driva trafik till specifika kampanjer, produkter eller tjänster.

Målinriktad annonsering: Inbound Marketing betonar att förstå och möta kundernas behov. Genom att använda SEM, baserat på användarbeteende och intressen, kan du effektivt nå din målgrupp och vägleda dem till konvertering.

Hur ser framtiden för inbound marketing ut?

Sammanfattningsvis är framtiden ljus. En värld som snabbt förändras och blir alltmer digital, är inbound marketing inte längre ett alternativ – det är en avgörande faktor i ditt företags digital närvaro.

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer