#10 myter och missförstånd om SEO

#10 myter och missförstånd om SEO

Sökmotoroptimering (SEO) är väsentligt för företag som vill förbättra sin synlighet på nätet och attrahera potentiella kunder. Men det finns flera myter och missuppfattningar om SEO som kan leda till ineffektiva strategier och bortkastade resurser.

På Maraton Group vill vi hjälpa företag att förstå sanningen om SEO och hur man implementerar effektiva strategier som ger resultat. I den här artikeln kommer vi att utforska 10 vanliga myter och missuppfattningar om SEO och ge trovärdiga källor för att stödja våra påståenden.

Myt #1: SEO gör man en gång och sedan aldrig mer

En av de vanligaste myterna om SEO är att det bara behöver göras en gång och sedan är det klart. Detta stämmer inte alls, eftersom SEO är en pågående process som kräver regelbundna uppdateringar och anpassningar för att vara effektiv. 

Sökmotorer som Google uppdaterar sina algoritmer och rankingfaktorer kontinuerligt, vilket innebär att SEO-strategier också måste uppdateras och förbättras för att fortsätta fungera bra. 

Till exempel kan Google uppdatera sin sökalgoritm för att ge mer vikt åt användarupplevelsen på en webbplats, vilket betyder att webbplatsen behöver anpassa sin SEO-strategi för att följa med i utvecklingen.

Myt #2: Backlinks är den enda viktiga faktorn

Backlinks är en väsentlig faktor i SEO, men de är inte den enda. Andra faktorer som innehållskvalitet, användarupplevelse och teknisk SEO är också avgörande för att uppnå höga sökresultat.

Enligt Search Engine Journal är skapandet av högkvalitativt, engagerande innehåll som andra webbplatser vill länka till avgörande för att locka högvärdes-backlinks. Detta kan inkludera originalforskning, expertuttalanden och annat värdefullt innehåll som etablerar företaget som en ledande tankesmedja inom sin bransch.

Läs mer här om backlinks.

Myt #3: Meta-taggar är en avgörande faktor

En annan vanlig missuppfattning om SEO är att meta-taggar, inklusive meta-beskrivningar och meta-titlar, har en betydande inverkan på rankingen. Men sökmotorer har utvecklats för att förlita sig mindre på meta-taggar och mer på faktiskt innehåll på en sida.

Enligt Search Engine Journal påverkar meta-taggar inte direkt sökresultaten, men de kan fortfarande spela en roll för att locka klick från användarna. En välformulerad meta-beskrivning kan ge en kort sammanfattning av innehållet på en sida och locka användare att klicka sig vidare till webbplatsen.

Tidigare såg man mycket “keyword-stuffing” i titlarna på hemsidor, till exempel “Flytt, Flyttfirma, Flytthjälp i Stockholm”. Detta är inte längre lika förekommande då Google har utvecklat sina algoritmer till det bättre, numera skrivs allt oftare titlar som istället attraherar människor snarare än sökmotorer.

Myt #4: SEO garanterar toppositioner

En annan vanlig myt om SEO är att det garanterar toppositioner i sökresultaten. Även om SEO kan förbättra synligheten och sökresultaten för en webbplats, finns det inga garantier för toppositioner. Konkurrensen för sökresultat förändras ständigt och SEO-strategier måste kontinuerligt uppdateras för att förbli effektiva.

Enligt Forbes kan en erfaren SEO-byrå tillhandahålla värdefulla kunskaper, resurser och resultat, men att garantera ett visst resultat går inte. Däremot finns det byråer som har prisupplägg som baseras delvis på resultat. 

Exempel: En ny webbplats som satsar på att ranka högt i sökresultaten kan ha svårt att konkurrera med äldre, mer etablerade webbplatser som har byggt upp trovärdighet och auktoritet över tid genom kontinuerligt arbete med sin SEO. En strategi här borde vara att inte satsa allt på ett sökord utan att hitta nischade, så kallade “long-tail keywords”, där sökfrekvensen är lägre men konvertering och sannolikhet att få resultat någorlunda snabbt är högre.  

Myt #5: SEO handlar bara om Google

Även om Google är den dominerande sökmotorn, finns det andra sökmotorer som till exempel Bing, som också bör tas i beaktande i en SEO-strategi. Att ignorera andra sökmotorer kan leda till missade möjligheter för trafik och synlighet.

Enligt Search Engine Journal bör företag överväga att optimera sin webbplats för flera sökmotorer för att maximera sin online-synlighet och nå sin målgrupp.

Exempel: En lokal butik som fokuserar på en äldre målgrupp från en viss geografisk region kan ha nytta av att optimera sin webbplats för Bing eftersom det är standard-sökmotorn för vissa Windows-versioner och används ofta av äldre generationer.

Myt #6: SEO är en universal-lösning

En annan vanlig myt om SEO är att det finns en universell lösning som fungerar för varje företag. I verkligheten har varje företag unika behov och mål som kräver en anpassad SEO-strategi.

En effektiv SEO-strategi bör ta hänsyn till företagets unika behov och mål, samt det konkurrenskraftiga landskapet och bransch-trenderna.

Exempel: Ett företag som säljer fysiska produkter och enbart riktar sig till en lokal marknad kan behöva fokusera mer på lokal sökmotoroptimering medan ett företag som säljer produkter online globalt behöver en helt annan typ av SEO-strategi. Det finns 100-tals exempel på olika typer av verksamheter och vilken strategi som behöver sättas upp. Därför är behov- och sökordsanalys en viktig del av uppstarten i varje SEO-projekt. 

Myt #7: SEO är en snabb lösning

En vanlig missuppfattning om SEO är att det är en snabb lösning som kan omedelbart förbättra webbplatsens ranking och driva trafik.. I verkligheten är SEO en långsiktig strategi som kräver löpande ansträngningar och dedikation för att uppnå och upprätthålla framgång.

Enligt Neil Patel, måste företag vara villiga att investera den tid och de resurser som krävs för att hålla sig uppdaterade om de senaste trenderna och bästa praxis och kontinuerligt anpassa sina strategier för att förbli konkurrenskraftiga.

Exempel: Företag A vill öka sin söktrafik på sin webbplats så de bestämmer sig för att göra några snabba förändringar i sin SEO-strategi utan att göra ordentlig research. Men de märker att deras trafik inte ökar och deras sökresultat rankar fortfarande lågt. Man stöter ofta på företag som säger sig göra detta själva, dock utan att ha några resultat som kan skapa affärsmöjligheter eller varumärkeskännedom. Istället för att ge upp på SEO-strategin, bör de arbeta med en erfaren SEO-byrå för att utveckla en hållbar SEO-strategi över tid

Myt #8: SEO handlar bara om sökord

En annan vanlig myt om SEO är att det bara handlar om att inkludera sökord och sökbegrepp i en webbplats innehåll och metadata. Även om sökorden är viktiga för SEO, är de inte det enda som sökmotorer överväger när de rankar webbplatser.

Enligt Search Engine Journal fokuserar sökmotorer på att tillhandahålla högkvalitativt, relevant innehåll till användare. Detta innebär att företag måste skapa innehåll som tillfredsställer användaren och ger värde, istället för att bara fokusera på att inkludera sökfraser om och om igen. 

Exempel: Företag B inkluderar mängder av sökord på sin webbplats i hopp om att detta ska förbättra sin ranking på sökmotorer. Men besökarna på webbplatsen känner sig förvirrade och frustrerade av det ologiska innehållet och stannar inte kvar länge på webbplatsen. Som ett resultat minskar företagets söktrafik istället för att öka. Företaget inser att de behöver omvärdera sin strategi och börja fokusera på att skapa högkvalitativt, relevant innehåll istället för att bara fokusera på nyckelorden.

Myt #9: Google Ads förbättrar SEO

En annan vanlig myt om SEO är att betald annonsering, som Google Ads, direkt kan förbättra en webbplats organiska ranking. Även om betald sökning kan driva trafik till en webbplats, påverkar det inte direkt organiska ranking.

Enligt Search Engine Journal är betald sökning och organisk sökning två separata kanaler som kräver olika strategier och taktiker. Medan betald sökning kan ge värdefulla insikter i sökordens prestanda och användarbeteende påverkar det inte direkt en webbplats organiska sökresultat.

Ett exempel på detta kan vara om en person söker på ett sökord och klickar på en annons i toppen av sökresultaten. Detta ger inget direkt inflytande på de organiska sökresultaten. De organiska sökresultaten påverkas av faktorer som relevans, kvalitet på innehållet, backlinks och användarupplevelse.

Myt #10: Sociala medier påverkar SEO-rankingar direkt

Många företag tror att en stark närvaro på sociala medier kan direkt förbättra deras SEO-rankingar. Men medan sociala medier kan påverka SEO indirekt, påverkar det inte direkt sökmotorernas rankingar.

Enligt Moz kan sociala medier indirekt påverka SEO genom att driva trafik till en webbplats och öka medvetenheten om varumärket. Dessutom kan sociala medier hjälpa företag att bygga relationer med sin målgrupp och uppmuntra tillbaka länkar till deras webbplats, vilket kan förbättra deras sökmotorrankingar.

Sammanfattningsvis är SEO en pågående process som kräver regelbunden uppdatering och anpassning till förändringar i sökmotorernas algoritmer och rankingfaktorer. Att förstå och undvika dessa vanliga myter och missuppfattningar om SEO kan hjälpa företag att utveckla effektiva strategier som driver resultat och förbättrar deras online-synlighet.

Ta kontakt med oss idag för vidare konsultation och offert. 

LÄNKAR:

https://moz.com/learn/seo/seo-myths
https://www.searchenginejournal.com/seo-basics/misconceptions/
https://www.forbes.com/sites/forbesagencycouncil/2020/01/21/is-it-possible-for-small-businesses-to-do-their-own-seo/?sh=312d49652d80
https://searchengineland.com/why-your-seo-goal-should-be-leads-not-rankings-326997
https://neilpatel.com/blog/seo-basics/
https://www.searchenginejournal.com/seo-basics/keywords/
https://www.searchenginejournal.com/paid-search-seo/327477/
https://moz.com/learn/seo/social-media
https://www.searchenginejournal.com/social-media-impacts-seo/299447/

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer