Länkbygge och ranking i sökmotorer

Länkbygge och ranking i sökmotorer

“Länkar funkar inte” eller “länkar får dig bannad på Google” – säger ofta dem som inte har tillgång, kunskap eller orken att jobba med det på ett framgångsrikt sätt. Finns det farhågor med länkar? Ja, om man inte gör det på rätt sätt. Vill Google att länkar ska ha så stor betydelse för sökresultatet? Nej, det tror vi inte men det spelar ingen roll för det är fortfarande en extremt viktig rankingfaktor, vare sig man vill eller ej. I den här artikeln grottar vi ned oss i vad länkbygge är, hur man vet om en länk är bra eller dålig och vad du bör tänka på vid en investering av backlinks till din webbplats. 

Vad är länkbygge och varför är det viktigt för SEO?

Länkbygge (även kallat backlinks eller inlänkar) är en SEO-strategi där man försöker att öka antalet länkar som pekar till ens webbplats från andra webbplatser. Länkar fungerar som “rekommendationer” för en webbplats och ju fler relevanta och högkvalitativa länkar man har från andra webbplatser, desto högre kan ens webbplats rankas i sökmotorer som Google.

Detta beror på att sökmotorer som Google använder länkar som en viktig rankingfaktor för att bedöma relevansen och kvaliteten på en webbplats. En länk från en högkvalitativ webbplats inom samma bransch eller ämnesområde kan ses som en indikation på att ens webbplats är tillförlitlig och relevant för den specifika sökfrågan.

Därför är länkbygge en viktig del av sökmotoroptimering. Genom att skapa högkvalitativa länkar till ens webbplats kan man öka sin synlighet i sökresultaten och locka till sig mer trafik. Det är dock viktigt att påpeka att länkbygge ska ske på ett organiskt och så naturligt sätt som möjligt.

Hur fungerar länkar som rankingfaktor i sökmotorer?

Länkar är en av de viktigaste rankingfaktorerna för sökmotorer som Google och Bing. Sökmotorer använder länkar som en indikation på hur populär och tillförlitlig en webbplats är, och ju fler relevanta och högkvalitativa länkar en webbplats har, desto högre kan den rankas i sökresultaten.

När Google rankar en webbplats, analyserar den länkstrukturen på webben och tar hänsyn till flera faktorer, såsom antalet länkar som pekar till webbplatsen, kvaliteten på länkarna, ankartexten som används för att beskriva länkarna, och relevansen mellan den länkande och länkad webbplats.

Hur mäter man kvaliteten på en länk? 

Att mäta kvaliteten på en länk är viktigt för att undvika att bygga lågkvalitativa länkar som kan skada rankingen snarare än att stärka den. 

Här är några faktorer som kan användas för att mäta kvaliteten på en länk:

 • Relevans: En länk från en webbplats som är relevant för din webbplats och din bransch anses vara högre kvalitet än en länk från en webbplats som är irrelevant.
 • Auktoritet: En länk från en högkvalitativ och auktoritativ webbplats, som har hög trafik, hög domain authority och hög trust flow, anses vara högre kvalitet än en länk från en mindre känd eller mindre auktoritativ webbplats.
 • Placering: En länk som placeras på en tydlig och relevant plats på en webbplats, som till exempel i en artikel, en recension eller i en lista med resurser, anses vara högre kvalitet än en länk som placeras i en footer eller i en kommentar.
 • Ankartext: Ankartexten som används för att beskriva länken är också en viktig faktor för att mäta länkkvaliteten. En relevant och naturlig ankartext som beskriver vad länken leder till anses vara högre kvalitet än en generisk ankartext.
 • Historik: En länk från en webbplats som tidigare har visat sig vara en pålitlig källa för högkvalitativt innehåll och relevanta länkar anses vara högre kvalitet än en länk från en ny webbplats eller en webbplats med en historik av spammigt beteende.

Det är viktigt att notera att dessa faktorer inte alltid kan mätas objektivt och att bedömningen av länkkvaliteten kan variera beroende på bransch, sökfråga och sökmotoralgoritm. Därför är det viktigt att fokusera på att bygga högkvalitativa länkar genom att skapa relevant och högkvalitativt innehåll som andra webbplatser vill länka till naturligt.

Vad är en bra strategi för länkbygge och när man investerar i länkar?

En bra strategi för länkbygge bör fokusera på att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant och användbart för användarna. Genom att skapa innehåll som löser problem eller svarar på frågor inom branschen eller ämnesområdet kan man öka chansen att andra webbplatser naturligt vill länka till ens webbplats. 

Här är några tips för en bra länkbyggnadsstrategi:

 • Skapa högkvalitativt innehåll: Skapa informativt och relevant innehåll som är till nytta för användarna. Detta kan omfatta blogginlägg, guider, videor, infografik och andra typer av innehåll som är relevanta för din målgrupp.
 • Marknadsför ditt innehåll: Använd sociala medier, e-post och andra marknadsföringskanaler för att sprida ditt innehåll och nå ut till din målgrupp. Ju fler människor som ser ditt innehåll, desto större är chansen att det länkas till från andra webbplatser.
 • Bygg relationer: Nätverka med andra webbplatser inom din bransch eller ämnesområde för att bygga relationer och skapa möjligheter till samarbeten. Genom att skapa relationer kan du öka chansen att få högkvalitativa länkar från andra webbplatser.
 • Gästblogga: Erbjud att skriva inlägg för andra webbplatser inom din bransch eller ämnesområde och inkludera en länk till din egen webbplats i bytet.
 • Delta i forum och diskussioner: Delta i diskussioner på forum och andra webbplatser inom din bransch eller ämnesområde. Genom att bidra med relevant information och hjälp till andra medlemmar kan du öka ditt förtroende och synlighet, vilket kan leda till fler länkar till din egen webbplats.

När det gäller att investera i länkar är det viktigt att vara försiktig och göra det på ett säkert och etiskt sätt. Om du bestämmer dig för att köpa länkar för SEO, se till att arbeta med en pålitlig och professionell leverantör som följer Google’s riktlinjer för webbplatsägare och använder sig av etiska och säkra tekniker för att bygga backlinks till din webbplats.

Det finns flera verktyg som kan användas för att mäta hur stark en domän är. Vi listar några av de vanligaste verktygen:

 • Moz Domain Authority: Moz Domain Authority är ett poängsystem som mäter hur auktoritativ en domän är på en skala från 1 till 100. Detta poängsystem baseras på en mängd olika faktorer, inklusive antalet och kvaliteten på länkar som pekar till domänen.
 • Ahrefs Domain Rating: Ahrefs Domain Rating är ett annat poängsystem som mäter auktoriteten på en domän på en skala från 1 till 100. Detta poängsystem baseras på antalet länkar som pekar till domänen och kvaliteten på de webbplatser som länkar till den.
 • Majestic Trust Flow och Citation Flow: Majestic är ett verktyg som använder sig av två poängsystem för att mäta auktoriteten på en domän. Trust Flow mäter kvaliteten på länkarna som pekar till domänen, medan Citation Flow mäter antalet länkar som pekar till domänen.
 • SEMrush Domain Overview: SEMrush är ett allt-i-ett SEO-verktyg som också erbjuder en Domain Overview-funktion. Denna funktion ger en översikt över en domäns auktoritet och prestanda i sökmotorer, inklusive antalet länkar som pekar till domänen och dess position i sökresultaten.
 • Google Search Console: Google Search Console är ett verktyg som erbjuds av Google och ger webbplatsägare insikter om hur deras webbplats presterar i sökmotorerna. Genom att registrera en webbplats i Search Console kan man få information om antalet länkar som pekar till webbplatsen och hur de presterar i sökresultaten.

Det är viktigt att notera att ingen av dessa verktyg ger en helt exakt bild av hur bra en domän är. De kan dock ge en uppskattning av en domäns auktoritet och hjälpa webbplatsägare att förstå hur deras webbplats presterar i sökmotorerna jämfört med sina konkurrenter.

Länkar:

Ta kontakt med oss idag om du vill ha hjälpa att skapa en starkare länkprofil till din hemsida.

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer