Bygg ett starkt varumärke med 8 steg: Del 1

Bygg ett starkt varumärke med 8 steg: Del 1

Med bakgrund av den tidigare artikeln i vår mini-artikelserie om varumärkesbyggande, har du nu förhoppningsvis någorlunda pejl på vad ett varumärke är. Att bygga starka varumärken är en konst som inte sällan innebär ett omfattande internt och externt förändringsarbete. I den här artikeln guidar vi dig genom de fyra första stegen av en 8-stegsprocess för att bygga ett riktigt starkt varumärke. Let’s go!

1. Identifiera din målgrupp

Foto: Davide Ragusa

När det kommer till varumärkesbyggande är det av största vikt att etablera vem du försöker nå. Tänk på vilken typ av produkt du kommer att sälja och vem produkten kommer att hjälpa. Försök att vara oerhört specifik med ditt val av kund. Till exempel, istället för att rikta in sig på ”hundägare”, kan ett tillbehörsföretag för husdjur fokusera på nya hundägare med yngre hundkamrater eller personer som tränar hundar för utställningar.

Att välja en specifik nisch kommer innebära att du har mindre konkurrens att oroa dig för. Att identifiera din publik hjälper dig att välja en tonalitet – en varumärkesröst. (Glöm inte att vara konsekvent!) Det hjälper dig att välja design och visuellt uttryck, och det hjälper dig att initiera rätt marknadsföringsstrategi för att få kontakt med potentiella köpare.

Du kan också bygga upp din kunskap om din målgrupp genom att granska befintliga kunder (om de finns): Vad vet du om dem? Vad är deras åldersintervall, var kommer de ifrån och vad älskar de att göra? Ju mer information desto bättre.

Titta på dina konkurrenter

Vilken typ av kunder riktar sig dina konkurrenter till? Finns det några tomma delar av marknaden som du kan fylla med hjälp av dina produkter? (Tips.. Utgå från positioneringskartan i punkt 2!)

Skapa PERSONAS: Föreställ dig hur din idealkund kan se ut och skapa en profil som beskriver deras ålder, kön, demografi, vad de gillar, vad de ogillar samt deras beteenden (t.ex hur de föredrar att handla).

2. Utveckla din varumärkesposition

Att utveckla en djup kunskap om din målgrupp kommer ge dig en inblick i din varumärkesposition. Du kan inte vara ett exklusivt lyxmodeföretag och ett budgetvänligt företag på samma gång. Du måste bestämma var du ska gå in på marknaden.

Det enklaste sättet att göra detta är att skapa en positioneringskarta där du försöker hitta tomrummet på marknaden som just ert varumärke ska fylla.

När du etablerar din varumärkesposition, tänk på hur du kommer att skilja ditt företag från andra. När du känner till din position och dina försäljningsargument kan du börja skapa marknadsföringskampanjer och varumärkesinnehåll som talar till din målgrupp med rätt röst.

Till exempel är ett företag som säljer handgjorda produkter mer benägna att ha en varm, välkomnande röst. Här är ett exempel:

”Classic Collection ger dig det allra bästa från klassisk skandinavisk design och de senaste trenderna inom textildesign. Vår ambition är att erbjuda dig en produkt som inte bara tillverkats under rättvisa och hållbara förhållandenutan även av material utav högsta tänkbara kvalitet. Vi erbjuder produkter med unik och vacker design som lever länge.”

Däremot bör ett företag som säljer exklusiva lyxprodukter använda en mer konstnärlig och sofistikerad röst.

3. Välj ett företagsnamn

Foto: Moujib Aghrout

Du har etablerat din målgrupp och positionerat ditt varumärke. Nu är det dags att välja det ack så viktiga varumärkesnamnet.

Detta är en av de viktigaste kännetecknen för ditt varumärke. Rätt namn bör destillera allt som din kund behöver veta om dig i ett enda ord.

Om du till exempel är ett klädföretag som har åtagit sig att designa något nytt för dina kunder, kan du hitta på ett ord, som ”Vision Clothing”. Nyckeln till framgång är att välja ett minnesvärt ord med ljud som förmedlar rätt känslor eller idéer till din publik.

Andra typer av varumärkesnamn

  • Beskrivande namn: Titlar som beskriver företaget, som ”Florist”.
  • Känslomässiga namn: Namn som inspirerar till känslomässiga reaktioner, såsom ”Oskyldiga Cocktails.”
  • Ursprungsnamn: Namn som valts efter hur företaget började eller vem som skapade det, som ”Ford”.
  • Sammansatta namn: Titlar som kombinerar ord, som ”Facebook” eller ”FedEx”.
  • Initialer och akronymer: Lätt att komma ihåg versioner av längre namn, som ”BMW.”

Eftersom ditt varumärke också kommer att definiera webbadressen/domänen för din webbutik, var noga med att göra lite efterforskningar för att se vad som finns tillgängligt innan du bestämmer dig. Du kan använda dig av en guide för att välja ett perfekt varumärkesnamn för din butik eller använd dessa företagsnamnsgeneratorer för att få några varumärkesidéer.

4. Beskriv ditt varumärkes historia

Historian bakom ditt varumärke är i huvudsak ditt ”varför” bakom din organisation. Alla företag måste ha ett syfte (utöver att bara tjäna pengar). Fundera på varför du startar ett företag och hur dina produkter kan påverka människors liv positivt.

Till exempel är IKEA byggt på önskan att leverera högkvalitativa möbler till kunder över hela världen till ett rimligt pris. I dag finns IKEAs produkter i hem över hela världen, men varje framgångshistoria har en början. Visste du till exempel att IKEA en gång i tiden var ett pyttelitet postorderföretag i småländska Älmhult?

”Ingvar Kamprad grundade IKEA 1943 när han var 17 år, och han sålde hushållsprodukter som pennor, plånböcker och tavelramar. Småland var då ett stenigt och kargt landskap. På den tiden Ingvar växte upp var man tvungen att klara sig med små medel och ta tillvara på det lilla man hade. Därför brukar man säga att smålänningar är snåla och innovativa och har en praktisk inställning till problemlösning i vardagen. Det här arvet är en av förklaringarna till vårt sätt att arbeta och till vår framgång.”

Ikea

IKEA berättar på sin hemsida om hur man hittade ett nytt sätt att betjäna kunder genom att undvika konventionella metoder. Företaget berättar en historia som är relaterbar och unik, och som ger en annan sida av varumärket. En bra historia kan få kunder att bli kära i ditt företag och skapa respekt för ditt varumärke.

Detta var grundkursen i varumärkesbyggande. För att läsa vidare om hur du som företagare tar ditt varumärke till nästa nivå, klicka in på Del 2 av vår 8-stegsprocess där vi ger tips på logotyp, slogan och varumärkesidentifikation.

Nästa artikel i serien – Bygg ett starkt varumärke med 8 enkla steg DEL 2

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer