Bygg ett starkt varumärke med 8 steg: Del 2

Bygg ett starkt varumärke med 8 steg: Del 2

I vår mini-artikelserie om varumärkesbyggande har vi avhandlat vad ett varumärke är, samt de fyra första stegen för dig som företagare att ta till för att bygga ett starkt varumärke. Att höras genom dagens brus blir allt svårare och svårare, men med noggrann planering och ett gediget förarbete kan du lyckas hitta tomrummet på marknaden som gör att du sticker ut. I den här artikeln ger vi dig de fyra sista stegen i ditt varumärkesbyggande. Håll till godo!

5. Skapa ditt varumärkes utseende

Att etablera ditt varumärkes utseende innebär att du bestämmer hur du ska hjälpa kunderna att identifiera ditt företag – genom bara ett ögonkast. Till exempel, vilken typ av förpackning kommer du att använda för dina produkter? Hur kommer dina kunder att snabbt kunna identifiera dina produkter när de beställer varor från en stor e-handelsbutik? Vad kommer de att se när de navigerar på din webbplats och letar efter produkter? Vilken känsla förmedlar du?

Foto: Pawel Czerwinski

Några av de viktigaste delarna av ditt varumärkes utseende:

Varumärkesfärger: Dina varumärkesfärger är en handfull nyanser som du kommer att använda på alla dina varumärkestillgångar, inklusive din webbplats, e-postmeddelanden och produktförpackningar. Färger har en psykologisk inverkan på kunderna. Till exempel är rött djärvt och passionerat, medan blått är pålitligt och avkopplande. Välj dina färger med omsorg för de är permanenta.

Typsnitt: Precis som dina varumärkesfärger kan dina valda typsnitt ha en enorm inverkan på hur dina kunder upplever ditt varumärke. Sans-serif-typsnitt är ofta mer moderna och vänliga, medan serif-typsnitt är traditionella och auktoritativa. Här kan du läsa mer om olika typsnitt. 

Bildspråk: Vilken typ av bilder, illustrationer och bilder använder du på dina produkter, webbplats och annonser? Är de inbjudande eller distanserade? Finns det en värme? Personliga eller avskalade? Alla delar tillsammans skapar en helhetskänsla. Stämmer den med ditt varumärke? Välj noggrant och be gärna utomstående att göra en objektiv bedömning. (Det är lätt att bli hemmablind). 

När du har de olika elementen du behöver för att bygga din varumärkesimage, behöver du skapa en uppsättning visuella riktlinjer för att hjälpa ditt team och alla designers du arbetar med. Det är detta som senare kommer att kallas för din grafiska profil. Att vara konsekvent inom din grafiska profil är grundläggande för varumärkets trovärdighet.

6. Skapa en logotyp

Din logotyp är ett annat viktigt element för att starta ditt varumärke på rätt köl. Vid sidan av företagsnamnet (länk till artikel 2) kommer din logotyp att vara en av de första sakerna dina kunder förknippar med ditt varumärke.

En klockren logotyp ska vara meningsfull och lätt att förstå. Apples ikoniska äpplebild med bettet ur det kräver ingen förklaring. Du kan läsa mer om Apples framgångssaga i vår första artikel i den här artikelserien. 

Det bästa sättet att säkerställa att din logotyp har rätt inverkan är att arbeta med en professionell designer. En skillad designer kommer kunna fånga varumärkets essens på ett sätt som är svårt för oss vanliga dödliga. Ett generellt tips är att ta hjälp av proffs från början så slipper du anlita dem i ett senare skede.

En professionell designer kommer att kunna visa de olika logotyperna du kan överväga, till exempel:

Varumärkesemblem: Ett varumärkesemblem är en bild placerad i en cirkel eller sköld i de flesta fall. Ett bra exempel är Starbucks logotyp. Emblem har ett sofistikerat och traditionellt utseende.

Maskotlogotyper: Maskotlogotyper centreras ofta kring en specifik karaktär, som Sun-Maids logotyp för russin. De kan hjälpa till att humanisera ett företag med ett unikt ansikte.

Bokstavsmärken: Bokstavsmärken förvandlar ett akronymnamn till en visuell logotyp. IBM-logotypen är ett utmärkt exempel på detta.

Ikon: Ikonlogotyper använder en enkel bild som identifierare, som Twitter-fågeln eller WWF-pandan. De är bra för att ge en minnesvärd bild till din varumärkesimage.

Ordmärken: Ordmärken använder ett stilistiskt typsnitt för att förvandla ditt varumärke till din logotyp. Dessa logotyper är utmärkta för att göra ditt namn mer minnesvärt. Coca-Cola är ett sådant exempel. 

Kombinationsmärken: Kombinationslogotyper sammanför företagets namn och en bild, som till exempel Lacoste-logotypen. 

7. Skriv din slogan

Även om en slogan är en valfri del av varumärkesbyggandeprocessen, är den väl värd att överväga om du vill förbättra ditt varumärkes räckvidd och kännetecken. En slogan hjälper dina kunder att förstå ditt företag och vad det gör.

Vilken typ av slogan du använder beror på vad du vill åstadkomma

Redbull använder metaforen ”Redbull ger dig vingar” för att berätta för människor att de kan förbättra sin energi med drycken. Nike använder ”Just do it” för att visa upp sin motiverande inställning. BMW använder “Sheer Driving Pleasure” vilket beskriver vilken angenäm upplevelse det är att köra deras bilar.

Den bästa av slogans kan på några enstaka ord berätta en hel historia om ditt företag, samtidigt som du får ytterligare ett unikt element att lägga till i din varumärkesidentitet. Har kan det återigen vara en idé att anlita ett proffs, som t.ex en copywriter.

Konsekvent tonalitet är A och O 

När du bygger ut ditt varumärke med en slogan, kom ihåg att använda din unika varumärkesröst för att få din slogan att sticka ut. Glöm inte heller att din tonalitet ska genomsyra hela verksamheten, internt och externt, och ända ut i fingerspetsarna. Om du har en omsorgsfull matkedja med fokus på ekologiska och närodlade varor kanske en slogan i stil med ”Färsk mat snabbt” klingar lite fel. Consistency is key. 

8. Införliva ditt varumärke överallt

Nu när du har byggt ditt varumärke är nästa steg att dela det med världen.

Företag behöver visa sitt varumärke i allt de gör för att göra dem minnesvärda. Det enklaste sättet att göra detta är att bygga en stilguide för dina anställda och entreprenörer. Se till att alla i ditt team vet hur ditt varumärke ska se ut och låta. 

Detta handlar bland annat om att all personal är väl införstådd med företagets kärnvärden, ert mission och er vision

Kärnvärdena ska vara begripliga och spegla företagets grundpelare. De ska vara tydliga och får gärna bestå av två ankare och två segel – förslagsvis två kärnvärden som symboliserar stommen av verksamheten, och två kärnvärden som symboliserar det äventyrliga och nyskapande. T.ex ”Trygghet, Trovärdighet, Innovation, Kreativitet”. Kärnvärden kan också vara helt andra ord, såsom snö, luft, berg – bara ni inom företaget vet vad de betyder och kan förklara innebörden av orden.

Se på visionen som ledstjärnan för företaget. Visionen behöver inte nödvändigtvis vara uppnåelig. Det kan vara ett högt uppsatt mål som ni i en drömvärld siktar på, t.ex ”Vi ska erövra världen med vår matkultur”.

Missionen är hur ni dagligen arbetar för att nå visionen. I det lilla och i det stora. Man kan formulera en helt ny mission, eller så tar man avstamp i kärnvärdena. T.ex ”Med trygghet, trovärdighet, innovation och kreativitet rör vi oss dagligen framåt med vår revolutionerande matkultur”.   

Fundera sedan på hur du kan uppmärksamma ditt varumärke i olika kanaler

Till exempel bör ditt varumärke vara tydligt i:

E-handelsbutik: Välj ett butikstema som är perfekt för din varumärkesidentitet och implementera dina varumärkesfärger. Kom ihåg att visa upp din logotyp på varje sida och framhäva din unika varumärkesröst i ditt innehåll.

Sociala medier: Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att skapa medvetenhet om ditt varumärke. Du kan dela inlägg som lyfter fram din personlighet, lägga upp bilder och grafik som representerar ditt varumärke och till och med uppmuntra människor att dela ditt varumärke med sina vänner och kollegor. Sociala medier är en perfekt plats för att vara lite mer personlig och kanske bjuda in följarna att ta del av företagets kärnvärden och mission.

Marknadsföringskampanjer: Ditt varumärke bör vara synligt i varje marknadsföringskampanj, oavsett om du skickar ut nyhetsbrev via e-post eller kontaktar kunder via poddar. Se till att varje reklaminsats visar din varumärkesimage och att varumärkesrösten är konsekvent.

Kontinuitet är avgörande för att utveckla ett starkt varumärke

Ju mer konsekvent du kan vara med din varumärkesidentitet, både online och offline, desto mer bekant kommer ditt företag att kännas för din publik. Kontinuitet hjälper också ditt varumärke att framstå som mer stabilt och pålitligt.

Slutsats

Ett starkt varumärke är ett måste för alla företag i dagens konkurrensutsatta värld.

Utan rätt varumärke kan du inte få kontakt med dina kunder på en känslomässig nivå. Detta innebär att kunder kommer överge din organisation så fort de hittar ett annat varumärke som de kan relatera till.

Att bygga din varumärkesidentitet ger dina kunder något att verkligen få kontakt med. Det är det som får folk att komma tillbaka, det är det som skiljer dig från konkurrenterna och det är det som förvandlar engångskunder till hängivna varumärkesförespråkare.

Underskatta aldrig vikten av att bygga ett varumärke. Var inte rädd för att be om hjälp och se till att göra det ordentligt från start. Försök inte vara allt för alla – hitta din grej och din specifika målgrupp. 

Sammanfattning: Hur man skapar ett varumärke från grunden

  1. Identifiera din målgrupp
  2. Utveckla din varumärkesposition
  3. Välj ett företagsnamn
  4. Dela ditt varumärkes historia
  5. Skapa ditt varumärkes utseende
  6. Skapa en logotyp
  7. Skriv din slogan
  8. Införliva ditt varumärke överallt

Nästa och den sista delen i vår artikelserie om varumärkesbyggande handlar om hur man som varumärke etablerar sig som Top Of Mind hos konsumenter. Vad innebär ”Brand Awareness” och vad har det för betydelse för dig som företagare?

Läs artikeln om ”top of mind” här!

Slutligen vill rekommendera att företaget har nödvändiga certifieringar såsom ISO eller svenska alternativet FR2000. Hos FR2000 kan du läsa mer om certifieringar.

Victor Wennberg (email)

Digital Strateg & Affärsutvecklare

Ambitiösa företag jobbar med oss.

+312%

Genom ett strategiskt arbete och kontinuerlig optimering av Renta.se har trafiken ökat >300% och Renta innehar 1:a-platsen för många strategiska sökbegrepp.

renta Detaljer
+157%

Efter att ha implementerat vår skräddarsydda digitala strategi för Hudvårdsinstitutet bevittnade vi imponerande resultat.

logo-1 Detaljer
+180%

FR2000 är alternativet till ISO-certifieringar och Maraton har i uppdrag att öka kännedomen och intresset för FR2000 inom deras målgrupp. Bara under Q2-Q3 2023 har vi mer än dubblat söktrafiken till FR2000.se

FR2000 Detaljer
10.000-tals visningar

Genom strategisk Native-annonsering på Dagenstech.se i kombination med LinkedIn-annonsering kunde Maraton prestera 10.000-tals visningar och 1000-tals lästa artiklar.

1 HIROY_Logotype_Black_RGB Detaljer
1000-tals leads

Maraton har sedan 10 år haft ett helhetsansvar för Allvärmetekniks digitala marknadsföring, från strategi till kraftfulla resultat!

allvarme Detaljer
+143%

Omfattande SEO och online marknadsföring för UFAB AB har bidragit till affärsmöjligheter som tidigare inte existerade.

ufab-ab Detaljer